In de achttiende eeuw krijgt de gevel zijn huidige uiterlijk met een decoratieve deur- en vensteromlijsting, afsluitend hoofdgestel en attiek.
Kort daarna is het pand voorzien van een imposante dubbele bordesstoep met gezwenkte wangen of harpstukken. De marmeren middengang is voorzien van rijk gedecoreerd stuc- en beeldhouwwerk. Het pand heeft vier stijlkamers met elementen uit diverse stijlperioden.
In de rechter voorkamer bevinden zich plafondschilderingen uit het eind van de zeventiende eeuw die worden toegeschreven aan Gerard de Lairesse. De blauwe zaal daarachter dateert uit de achttiende eeuw met onderdelen uit 1860-1870.
Sinds 1942 is het huis in gebruik als kantoorpand.
Nadat het pand een aantal malen nog van eigenaar is gewisseld, wordt Jacob de Jong [1768-1838] eigenaar en betrekt het rond 1824. Vermoedelijk is de gevel toen al voorzien van de huidige empire deur en roedeverdeling. En ook zijn er enkele kamers in Lodewijk XVI empirestijl. In 1839 werd het huis bij de boedelscheiding toegewezen aan de dochter van Jacob de Jong, Maria Henriëtte de Jong [1707-1882] en haar man ds. Lucas Maximiliaan Schouwenburg [1798-1879]. Ze hebben diverse aanpassingen aan het interieur laten doen, die nu nog herkenbaar zijn.
Na de dood van ds. Schouwenburg werd het huis in 1882 toegewezen aan zijn zoon Jacob de Jong Schouwenburg [1828-96].Na diens overlijden kwam zijn zoon, dr. Lucas Maximiliaan de Jong Schouwenburg [1868-1938] er te wonen. In 1940 werd het huis eigendom van de dochters van dr. de Jong Schouwenburg, Johanna Jacoba en Adriana Justina. Maar de weduwe De Jong Schouwenburg behield levenslang het vruchtgebruik van het pand. Ook toen het huis in 1942 voor ƒ 70.000 werd verkocht aan de NV Belegging- en Beheermij Thamen aan de Amstel. Na het vertrek van de weduwe De Jong Schouwenburg werd het huis met zijn belangrijk interieur als kantoor ingericht. Sinds 1959 is het pand bij het achtergelegen kantoor van De Jong & Co. aan de Keizersgracht 583-585 getrokken.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.